Pelaajan polku

Suomen Sulkapalloliiton valmennusjärjestelmä

Suomi tunnetaan sulkapallossa kansainvälisesti maana, josta on aina tullut hyviä yksilöitä. Kärki on ollut terävä, mutta vain muutaman pelaajan varassa. Suomalaisten sulkapalloilijoiden parhaat saavutukset junioriluokissa ovat Pontus Jäntin EM-kulta vuodelta 1987, Ville Långin ja Maria Väisäsen EM-pronssit vuodelta 2003 sekä Kasper Lehikoisen EM-pronssimitalit vuosilta 2009 ja 2011. Suomi saavutti parhaan nuorten EM-joukkuekisasijoituksen vuonna 2003 kisoissa ollen turnauksen neljänneksi paras maa.

Aikuisten puolella Suomi saavutti historiallisen EM-pronssimitalin Baselin miesjoukkueiden EM-kilpailussa 2014.

Nuorten valmennusjärjestelmä on osa liiton valmennusjärjestelmää ja se pitää sisällään mm. liittoryhmien peruskunto- ja pitkän leirin Pajulahdessa sekä tammikuun liittoryhmäleirin.

Urheilulukioiden ympärille rakentuvat alueelliset harjoittelukeskukset tarjoavat pelaajille laadukasta valmennusta viikoittain. Ne muodostavatkin oleellisen osan nuorten valmennusjärjestelmää. Näitä urheilulukioita ovat Kerttulin lukio Turussa ja Mäkelänrinteen lukio Helsingissä.

Maamme parhaat pelaajat kuuluvat Tokyo Teamiin ja aikuisten maajoukkuerinkiin, joka harjoittelee ja leireilee pääasiassa pääkaupunkiseudulla. Pääkaupunkiseudun harjoittelukeskus kuuluu pääkaupunkiseudun urheiluakatemiaan. Urhean tavoitteena on auttaa huippu-urheiluun tähtäävän harjoittelun ja opiskelun yhdistämistä. Tämän lisäksi Urhea tarjoaa akatemia-statuksen omaaville urheilijoille mm. lääkäri- ja fysioterapiapalveluja. (Linkki: Urhean kotisivut)

Huomionarvoista on, että liittojohtoisen valmennuksen vaikutus yksittäiseen pelaajaan vaihtelee. Esimerkiksi 13–15-vuotiaiden junioreiden harjoittelusta liiton järjestämä toiminta kattaa vain noin 10–15 prosenttia nuorten harjoittelusta. Tämän vuoksi onkin erityisen tärkeää muistaa, että suurin työ tehdään edelleen ja tulevaisuudessa seuroissa.

Sulkapalloliiton keskeisenä tavoitteena nuorten puolella on huippusulkapalloiluun tähtäävän toiminnan aloitusiän alentaminen ja huippujen päivittäisvalmennuksen laadun varmistaminen. Tämä vaatii lisää osaavia ja ammattimaisesti toimivia valmentajia. Euroopan juniorisulkapalloilun taso on selkeästi leveämpi kuin aikaisemmin. Yksilöiden taso ei ole välttämättä noussut, mutta uusia maita ja näin ollen määrällisesti enemmän pelaajia on mukana taistelemassa menestyksestä. Tämä on kova haaste suomalaiselle sulkapalloilulle. Ainoa keino pysyä kehityksessä mukana on olla siellä missä tapahtuu aikaisemmin kuin tähän mennessä. Tarvitaan siis lisää kansainvälistä kokemusta yhä nuorempana päästäksemme osaksi eurooppalaista sulkapalloperhettä. Suomen Sulkapalloliitto tukee nuorten kansainvälistä kilpailemista mm. koordinoimalla matkan järjestelyä ja osallistumalla valmentajan kuluihin.