Liittoryhmät

Suomi tunnetaan sulkapallossa kansainvälisesti maana, josta on aina tullut hyviä yksilöitä. Suomalaisten sulkapalloilijoiden parhaat saavutukset junioriluokissa ovat Pontus Jäntin EM-kulta vuodelta 1987, Ville Långin ja Maria Väisäsen EM-pronssit vuodelta 2003 sekä Kasper Lehikoisen EM-pronssimitalit vuosilta 2009 ja 2011. Suomi saavutti parhaan nuorten EM-joukkuekisasijoituksen vuonna 2003 kisoissa ollen turnauksen neljänneksi paras maa.

Nuorten valmennusjärjestelmä on osa liiton valmennusjärjestelmää ja se pitää sisällään U13-U19-vuotiaiden liittoryhmien peruskunto- ja pitkän leirin sekä tammikuun liittoryhmäleirin ja yläkoululeirityksen. Tämän lisäksi liittoryhmät osallistuvat kansainvälisiin kilpailuihin. Ikäluokkien arvokilpailut (EM-kisat ja MM-kisat) rytmittävät eri ikäryhmien toimintaa.

Urheilulukioiden ympärille rakentuvat alueelliset harjoittelukeskukset tarjoavat pelaajille laadukasta valmennusta viikoittain. Näitä urheilulukioita ovat Kerttulin lukio Turussa ja Mäkelänrinteen lukio Helsingissä, joka on osa valtakunnallista valmennuskeskusta.

Huomionarvoista on, että liittojohtoisen valmennuksen vaikutus yksittäiseen pelaajaan vaihtelee. Esimerkiksi 13–15-vuotiaiden junioreiden harjoittelusta liiton järjestämä toiminta kattaa vain noin 10–15 prosenttia nuorten harjoittelusta. Tämän vuoksi onkin erityisen tärkeää muistaa, että suurin työ tehdään edelleen ja tulevaisuudessa seuroissa.

Sulkapalloliiton keskeisenä tavoitteena nuorten puolella on nuorten huippujen päivittäisvalmennuksen laadun varmistaminen. Tämä vaatii lisää osaavia ja ammattimaisesti toimivia valmentajia.

Veli-Markus Melleri
Valmennuspäällikkö / Nuorten olympiavalmentaja
Suomen Sulkapalloliitto