Yläkoululeiriläiset haaveilevat kansainvälisestä menestyksestä

Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa.

Sulkapallon yläkoululeiritys on tarkoitettu 7.-9. -luokkalaisille tavoitteellisesti urheiluun suuntautuneille nuorille (tytöt ja pojat). Leirien tavoitteena on kehittää nuorten harjoittelu- ja elämäntaitoja monipuolisesti sekä yhdistää urheilu ja koulunkäynti joustavasti toisiaan tukevaksi kokonaisuudeksi.

Ominaisuusharjoittelussa ja elämäntaitojen opetuksessa noudatetaan Suomen Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelman ohjeistuksia ja ne toteutetaan Pajulahden valmentajien ja asiantuntijoiden vetäminä. Sulkapallon lajiharjoittelusta vastaa päävalmentaja Anu Nieminen.

Reissasimme Pajulahteen moikkaamaan leiriläisiä ja vastassa oli iloinen joukko.

-Tällä kertaa leirillä on ollut tiukempaa, kun on tämä koronatilanne. Sääntöjä on ollut enemmän, ei saa esimerkiksi mennä muiden huoneisiin, Oona Tapola kertoi

-Ominaisuusharjoittelut ja aamuherättelyt on olleet tänä vuonna paljon kivempia, kuin aiemmin, Petra Saarnivaara lisäsi.

Stella Aromäki osallistuu leirille nyt ensimmäistä kertaa.

-On ollut aika raskasta, mutta kivaa, kun kaikkea muutakin, kuin lajia. Saa monipuolisesti tehdä eri juttuja.

Leiriläiset intoutuivat kertomaan myös omista haaveistaan sulkapalloon liittyen.

-Haluaisin pärjätä kansainvälisesti ja voittaa SM-kultaa, Petra Saarnivaara kertoi.

-Tavoitteena on päästä maailman ykköseksi ja pelata ammatikseen joku viisi vuotta, Elmeri Lybeck sanoi.

-Sulkapallossa haluan kehittyä niin paljon, kuin mikä on mahdollista. Päästä omaan parhaaseeni, Akseli Aalto mietti muiden nyökytellessä vieressä.

Leirivalmentaja Anu Niemistä lapset kuvailivat tarkaksi, mutta kivaksi.

-Anu haluaa, että kaikki tekee oman parhaansa, se on minusta kiva juttu, Oona Tapola kertoi.

-Pitää huolen, että kaikki keskittyy treenaamiseen, eikä pelleilyyn, Aino Övermark mietti.

-Tosi kiva ja reilu. Anu osaa tosi hyvin selittää asiat. Miksi kannattaa joku asia tehdä tietyllä tavalla. On selkeä, ymmärrän helposti, mitä hän tarkoittaa, Petra Saarnivaara kertoi.

-Kivan tiukka, antaa palautetta hyvin, eikä ole semmonen inhottava, Stella Aromäki totesi.

-Pitää hyvin järjestystä, mutta mun mielestä hänessä parasta on se, että Anu käy neuvomassa jokaista pelaajaa erikseen joka treenissä, Elmeri Lybec sanoi.

-Saa asiansa esille hyvin. Jos hän hakee jotain tiettyä juttua, niin sitten se todella hakee sitä ja kaikki työskentelee sen eteen, Akseli Aalto kertoi.

Koulun ja yläkoululeiritysten yhdistäminen sai monet pelaajat mietteliäiksi.

-Aika haastavaa on. Itse opin tosi paljon helpommin niin, että olen koulussa ja kuuntelen tunneilla. Nyt pitää itse tehdä kaikki. Mä olin jo päättänyt, että en ysiluokalla tule enää tänne, mutta sitten kun kuulin, että Anu on valmentamassa niin halusin tulla, kun en muuten pääse Anun valmennukseen, Oona Tapola kertoi.

-On tämä vähän hankaloittanut, kun itse menen vähän sieltä, mistä aita on matalin koulun kanssa, niin tämä tekee siitä rankempaa ja vaikeampaa, Aino Övermark nauroi.

-Mulla koulun ja leiritysten yhdistäminen on ollut aika helppoa, kun olen liikuntapainotteisessa koulussa, niin sitten ne suunnittelevat sen kokonaisuuden sillä tavalla, että meillä on just leirejä ja muita juttuja, kuten kisamatkoja, jotka ollaan pois ehkä siitä ihan normikoulutyöstä. Siihen suhtaudutaan lähtökohtaisesti positiivisesti, Petra kertoi.

Anu Nieminen veti yläkoululeiriä nyt toista kertaa ja oli silmin nähden tyytyväinen sen kehitykseen.

-Ominaisuusharjoitteet ovat olleet nyt loistavia ja leiriläiset ovat kokeneet, että opiskeluhetket ovat olleet rauhallisempia, kun Pajulahden oma henkilökunta on niitä vetänyt. Tämä on ollut ihan huippuryhmä ja on aika harvinaista minulle, että pääsen suunnittelemaan ja toteuttamaan valmennuskokonaisuutta junnuille siten, että kyse ei ole jostain yhdestä treenistä tai vaikka seuran leiripäivästä. Viidessä päivässä ehditään aika paljon. Kaikki sulkapallon osallistujat ovat pärjänneet hyvin ja meillä on ollut myös loistavia keskusteluja paljon, hän kertoo.