Alle 15-vuotiaiden EM-kisat paketissa

Valmentaja Jyri Aallon tunnelmia alle 15- vuotiaiden EM-kilpailusta Ranskan Liévinistä.

Suurimmalle osalle joukkueen jäsenistä matka oli ensimmäinen pelillinen kokemus arvoturnauksesta.
Kisa oli toimiva ja mielenkiintoinen konsepti, aikuisten joukkue EM-kisa pelattiin samaan aikaan ja samassa hallissa viereisillä kentillä. Esimerkiksi Viktor Axelsen valmistautui samalla harjoitusalueella samaan aikaan, kuin nuorten kisan pelaajat. Pelien jälkeen maailman huiput olivat valmiit myös poseeraamaan kuvissa innokkaiden nuorten pelureiden kanssa. Tunnelma kilpailussa pysyi uskomattoman hienona koko pitkän viikonlopun ajan. Ranska pääsi aikuisten joukkuekisassa mitaleille. Halli oli täynnä karnevaalimeininkiä jo perjantaina, kun nuorten maajoukkueryhmäläiset aloittivat pelinsä.
Miesten puolella pisimmälle pääsi kaksinpelissä Oliver Oldorff, joka voitti 3. erän taistelussa turkkilaisen vastuksen Kerem Azun. Ensimmäisen hävityn erän jälkeen Oliver sai otteen vastuksesta ja kova tempo väsytti Keremin. 16 parhaan joukossa Oliver kohtasi Ruotsin Romeo Makboulen. Ensimmäisen erän tunnustelevan pelin jälkeen Oliver haastoi hyvin ruotsalaisen toisessa erässä. Muutamat helpohkot virheet kuitenkin käänsivät erän Makboulille. Lopulta hän voittikin koko kisan. Romeo Makboulin oheisharjoitteluun kuuluvat mm. jooga ja voimaharjoittelu. Kesällä 2019 hän veti maasta 95 kg 13-vuotiaana!
Nelinpelissä Alvar Melleri ja Akseli Nummi (sairastuneen Akseli Aallon paikalla) pelasivat 3/4 sijoitettuja turkkilaisia vastaan kuudentoista parhaan joukossa. Suomalaisparilla oli ensimmäisessä erässä 4 eräpalloa. Pitkien pallorallien jälkeen turkkilaiset olivat kuitenkin taitavampia ja liikkuvampia. Puolivälieräpaikka meni niukasti heille. Tommi Kaikkonen ja Oliver Oldorff pelasivat hyvätasoisen ottelun kovaa puolalaisparia vastaan. Parempi syöttötyöskentely erityisesti toisessa erässä olisi vielä tasoittanut peliä.
Nella Nyqvist aloitti ensimmäisen päivän pelit rutiinilla ja voitti kaksi alkukierroksen ottelua kahdessa erässä selvästi, vaikka peli oli vielä tahmeaa. Kolmannella kierroksella Nella kohtasi Tanskan ykköspelaajan Maria Højlund Tommerupin. Nella aloitti pelin aivan eri energialla, kuin edellisenä päivänä. Tempo oli kova heti alusta alkaen ja tarkat monipuoliset hyökkäyslyönnit lähtivät Nellan mailasta terävästi. Toisessa erässä tanskalainen vaihtoi taktiikkaa ja alkoi painostamaan Nellan rystytakanurkkaa. Erässä pelattiin pitkiä ja laadukkaita palloja. Erä oli kuitenkin erittäin rikkonainen, koska vastustaja teippasi välillä polveaan ja välillä kättään. Pisin yhtenäinen tauko kesti yli 5 minuuttia ylituomarinkin tultua kentälle. Puolen tunnin mittainen toinen erä meni niukasti tanskalaiselle 21-19. Pelin hallinta oli kuitenkin Nellalla ja usko oli vahva koko ajan kolmanteen erään. Siinä tanskalainen vastus keksi kaikki temput rikkoakseen Nellan painostavan lyöntimyllyn. Kaikki pallot, jotka eivät loppuneet kolmen ensimmäisen lyönnin aikana päättyivät Nellalle. Kenttävalmennuksen näkökulmasta kolmas erä oli erittäin vahva osoitus Nellan henkisestä, teknisestä ja fyysisestä vahvuudesta. Tanskan ykkönen ja lopulta kisan ehkä pahin vastus kaatui erin 2-1.
Puolivälierässä Nella voitti selkeästi kroatialaisen ja varmisti mitalin. Nellan kahta viimeistä peliä en ollut mukana enää valmentamassa, vaan Nellan henkilökohtainen valmentaja Mathilda Lindholm hoiti lopulta kultamitalin valmennuksen osalta Suomeen. Huikea kokosuoritus Nellalta ja hänen taustajoukoiltaan!
Koko Suomen joukkue sai hienoa kokemusta kansainvälisestä tasosta ja me pääsimme  seuraamaan huippupeliä aikuisten kisassa. Minulle jäi jälleen kerran mieleen se asenne, miten maailman huippupelaajat valmistautuvat jokaiseen peliin huolellisesti ja kuinka pelistä palaudutaan ottelun jälkeen. Tässäkin asiassa meillä on paljon opittavaa ja kehitettävää. Olemme kuitenkin oikealla tiellä.
Matka oli pelillisesti opettavainen ja tunnelma joukkueen sisällä hyvä. Kiitokset Thilda Lindholmille, Saara Hynniselle ja Joakim Oldorfille valmennusyhteistyöstä ja pelaajien vanhemmille monipuolisesta avusta.
Jyri Aalto