Kalle Koljonen – Treenaan aina seuraavat kisat mielessä

Tapion Sulkaa edustava Kalle Koljonen tähtää Euroopan sekä maailman huipulle. Menestyminen olympialaisissa on myös yksi hänen päätavoitteistaan. Vapaa-ajallaan hän on kuitenkin omasta mielestään melko laiska ihminen.

Koljonen voitti ensimmäisen kansainvälisen kisansa Unkarissa vuonna 2015. Kaudella 2016-2017 hän saavutti viisi finaalipaikkaa kansainvälisissä kisoissa, joista Norjan kansainvälisestä sulkapalloturnauksesta tuli kultaa. Kalle voitti lisäksi miesten kaksinpelin suomenmestaruuden vuosina 2016 ja 2018. Kallen palkintokaapista löytyy myös miesjoukkueiden EM-pronssimitali helmikuulta 2014. Kallen seura Tanskan sarjassa on Greve. Tänä keväänä Kalle otti uransa tähän asti kovimman voiton, kun Jan O. Jorgensen kaatui Denmark Challengessa. Jorgensen on tällä hetkellä maailman listalla 22.

Sulkapalloa Kalle pitää monipuolisena ja yllätyksellisenä lajina.

-Hyvä sulkapalloilija on fiksu kentällä, liikkuva ja räjähtävä. Omia vahvuuksiani ovat periksi antamattomuus ja hyökkäyspeli. Koen myös olevani henkisesti vahva. Mitä enemmän panoksia kisassa on, sitä parempi mulle. Mitä enemmän on panoksia, sitä enemmän olen innoissani, hän toteaa.

25-vuotias Kalle kertoo, että suurimmat urheiluun liittyvät unelmat liittyvät kisaamiseen.

-Haluaisin tietenkin karsiutua olympialaisiin ja tavoitteena olisi myös päästä pelaamaan isoja kansainvälisiä kisoja. Tavoitteiden asettaminen merkitsee minulle nykyään paljon enemmän, kuin ennen. Jos pääsen tavoitteisiini, tiedän, että teen asioita oikein. Ne siis ohjaavat tekemistäni ja pitävät oikealla tiellä.

Pelaajien onnistumista mitataan usein vain kisamenestyksellä. Millaisista asioista itse huomaat, että olet kehittynyt?

-Kisamenestyminen näyttää aika hyvin suuntaa sille, onko kehittynyt, mutta kyllähän sitä myös huomaa salilla ja treeneissä, jos tietyt asiat alkavat onnistua ja niitä pystyy pikkuhiljaa tuomaan kisatilanteisiin mukaan. Nautin siitä, että saan jonkun treeneissä opetellun asian tuotua käytäntöön eli kisatilanteeseen.

Mikä on ollut sulkapallourasi paras saavutus tai tärkein hetki tähän mennessä?

-En tiedä miten luokittelisin urani parhaimmat saavutukset. Ehkä tärkein hetki on ollut, kun voitin ensimmäisen kerran aikuisissa kansainvälisen kisan, joka oli Hungarian International vuonna 2015.

Harjoitteletko ja kilpailetko yhtä mielelläsi, tai teetkö jompaakumpaa mieluummin kuin toista?

-Kilpailen! Kilpaileminen on mun mielestä tämän lajin suola. Treenaan aina seuraavat kisat mielessä. Jos treenaisin ilman mitään suurta tavoitetta, niin ei siitä tulisi mitään. Tietenkin on treeneissä tavoitteita ja sitä mitä täytyy kehittää, mutta mä aina ajattelen, että nämä ominaisuudet tulee kisoihin.

-Pelitreenit on mun lempiharjoituksia. Sulkapalloa treenaan yhdeksän kertaa viikossa, jos olen koko viikon Suomessa ja fysiikkaa on 3-4kertaa viikossa. Lisäksi 1-2 peruskuntotreeniä. Todella harvoin tulee näitä ehjiä viikkoja, Kalle kuvaa.

-Huippu-urheilijan arjessa parasta on toisia vastaan kilpaileminen treeneissä ja kisoissa.  Haastavinta mulle on oheisten ja fysiikan treenaaminen. Siinä ei ole ketään ketä vastaan pelaisi tai kilpailisi, joka mua kuitenkin aina motivoi puskemaan eteenpäin.

 

Onko sinulla mitään paheita?

-Olen aika perso herkuille ja se on ehkä mun suurin pahe.

Minkälaista fysiikkatreeniä sulkapalloharrastajan kannattaa erityisesti tehdä lajin lisäksi?

-Punttitreenit, jotka on suunniteltu yksilöllisesti ja tietenkin peruskuntotreeniä. Esimerkiksi lenkkeily ja pyöräilyä plus intervallitreenejä myös.

Mikä on sun oma kestosuosikki treeniliike?

-Nyt laitoit pahan. Roope Rissanen tietää kuinka nautin fysiikkatreenistä ylipäätään, niin ei kyl taida olla yhtäkään kestosuosikki treeniliikettä! Kalle nauraa.

Kerro muutama vinkki treenimotivaation säilyttämiseen.

-Kunhan nauttii pelaamisesta ja ei anna epäonnistumisten vaikuttaa, niin kyllä se motivaatio pysyy korkealla, jos osaa nauttia lajista. Tosissaan, mutta ei vakavasti. Jaksan hyvin lähteä harjoituksiin ja edistyn hyvin, kun olen huolehtinut riittävästä unesta ja hyvästä ravinnosta. Toki myös kaikki asiat sulkapallon ulkopuolelta täytyy olla järjestyksessä, että henkisesti voi hyvin.

Nimeä valmentaja, joka on vaikuttanut kasvuusi urheilijana kaikkein eniten.

-Tässä on nyt kaks henkilöä, ketkä ovat vaikuttaneet kasvuuni urheilijana. Ensimmäisenä tulee Kasperi Salo, joka uskoi muhun junioriaikoina, vaikka olinkin hyvin vaikea tapaus ja hiukan herkkuihin ja kokikseen menevä. Hän piti mun puolia ja uskoi muhun ja siitä olen todella kiitollinen. En tiedä olisinko näin pitkällä ilman Kapun apua. Ja toinen henkilö on tietenkin Anu Nieminen, meidän päävalmentaja. Hänen ansiostaan olen oppinut elämään kuin urheilija ja ottamaan vakavasti kaiken mitä teen. Tein asioita vähän sinnepäin vähän liian kauan. Nykyään pystyn sanomaan ilman, että huijaan itseäni, että oikeasti harjoittelen 100% ja teen kaiken sulkapallon eteen.

Päävalmentaja Anu Nieminen valmentaa Kallea Sulkapallon Valmennuskeskuksessa.

-Niin kuin Kalle itsekin kertoo, hän teki asioita vähän sinnepäin tosi pitkään, josta olemme käyneet yhdessä monen monta keskustelua. Näiden kolmen vuoden aikana, kun olen toiminut maajoukkue- ja nykyään päävalmentajana Kallen tekemisen taso on vaihdellut paljon, mutta tämän vuoden alussa hän teki suuren muutoksen ja on pysynyt siinä. Mielestäni on upeaa, että Kalle on pystynyt tekemään niin suuren parannuksen tekemisessään ja on kiva, että se on näkynyt myös hänen tuloksissaan, Anu Nieminen kertoo.

6-vuotiaana Kallen isä vei hänet yllätykseksi pelaamaan sulkapalloa ja siitä lähti pikkumiehen innostus sulkikseen.

Mitkä kolme vinkkiä antaisit nuorille ammattilaisuudesta haaveileville sulkapalloilijoille?

 

1.Rohkeasti ulkomaille pelaamaan nuorena, vaikka tulisi oikein kunnolla pataan (niin kävi mullekin aluksi )
2.Kuunnelkaa valmentajia tarkasti he ovat useimmiten oikeassa
3.Tappiot kisoissa ovat yhtä tärkeitä kuin voitot.

Kuinka monessa maassa olet pelannut sulkista ja kuinka monta kisaa pelaat olympiakarsintakauden aikana?

-Laitetaan noin kolmessa kymmenessä eri maassa. En ole ikinä laskenut, mutta luulen, että se on aika lähellä. Karsintakauden kalenteri elää ihan omaa elämäänsä riippuen, kuinka menestyy. Jos menee hyvin niin tulee pelattua vähemmän kisoja ja jos huonosti niin sitten täytyy pelaa enemmän.

Miten kulutat aikaa lentokoneessa tai hotelleilla?

-Aika lailla tulee katsottua sarjoja ja nykyään olen alkanu lukemaan kirjojakin matkoilla. Nyt seuraan Modernia perhettä, Peaky Blindersia ja Prison Breakia. Game of Thrones oli hyvä sarja vikaa tuottaria lukuunottamatta. Suosikkigenre kirjallisuudessa on fantasiakirjat.

Ehditkö koskaan vain istua alas ja rentoutua? Mitä teet silloin?

-Aika harvoin kerkeän, mutta silloin kun pystyn vietän aikaa tyttöystäväni Maijan kanssa.

Nimeä kaksi harrastustasi tai intohimoasi urheilun ulkopuolella.

Tietokonepelit olivat ennen suuri intohimoni, mutta nykyään vain seurailen netistä, kun muut pelaavat. Elokuvien katsominen myös on aika mukavaa puuhaa – olen vapaa-ajallani aika laiska ihminen.

Kuvaile itseäsi kolmella sanalla?

-Rehellinen, reilu ja ystävällinen.

Koljonen vastaili Sulkapalloliiton tutkivan journalismin osaston kysymyksiin Intiasta, jossa hän otti juuri tänään torstaina yhden uransa kovimmista voitoista kukistamalla skaban kuudenneksi sijoitetun indonesialainen Shesar Hiren Rhustaviton (MR 27)!

-Tänään tuli kyllä pelattua taktisesti yksi fiksuimmista peleistä mitä olen pelannut. En päästänyt indonesialaista montaa kertaa sen omalle mukavuusalueelle. Hän lopulta alkoi hiukan turhautumaan, kun ei tullut yhtään ilmaisia pisteitä ja ehkä joskus yritti epätoivoisistakin paikoista ratkaista, mitkä lopulta ilmeni virheinä. Omassa pelissä taas toimi sisäänpeluu ja todella nopeat pushit etukentältä takakentälle. Smashitkin meni aikalailla rajaa hipoen kun pääsin sellaiseen tilanteeseen, Koljonen viestitti Hyderabadista.

Kalle kohtaa huomenna IDBI Federal Life Insurance Hyderabad Openin puolivälierässä korealaisen Heo Kwan Heen (MR 50).