HVK 3 – näköalapaikka huippu-urheiluun

Huippuvalmentajakoulutuksen kolmas lähijakso marssitti esiin vakuuttavan kattauksen huippu-urheilun asiantuntijoita.

Sulkapalloliiton Huippuvalmentajakoulutuksella on kolme päätavoitetta: Valmentajan oma kehittyminen, suomalaisen valmennuslinjan rakentaminen yhdessä sekä seuran pelaajan polun rakentaminen valmentajan omassa seurassa.

Koulutuksen kolmannen lähijakson teemana oli vaatimustaso.  Ensimmäisenä päivänä valmentajien ajatuksia ravistelivat Anneli Laine-Näätänen esityksellään Tavoitteena maailman huippu sekä Sulkapallon Valmennuskeskuksen fysiikkavalmentaja Jaana Nurminen. Hän pohti esityksessään muun muassa valmentajien roolia lajikulttuurin rakentajina.

-Kasvattajaseurojen valmentajien työ on erittäin merkittävää, sillä se on pohja kaikelle tulevalle. Lajikulttuurin perusteet tulisi oppia jo varhaisessa vaiheessa, ettei asiat tulisi yllätyksenä ylemmälle tasolle siirryttäessä. Esimerkiksi tekemisen laatuvaatimus, käyttäytyminen treeneissä ja kisoissa, verryttelyt, oheisharjoittelu ja urheilijan elämätapa.Suhteuta oma valmennus urheilijoihisi ja heidän tavoitteisiinsa, mutta pidä silti oma linja.

Anneli Laine-Näätänen on valmentanut 25 vuotta Olarin voimistelijoissa. Hänen valmennusfilosofiansa on Positiivisesti täysillä.

-Onnistuminen ja menestys tulee, kun on paljon onnistuneita toistoja, eletään hetkessä ja kaikki uskovat sekä luottavat onnistumiseensa!

Koulutuksen toisena päivänä fysioterapeutti Jarmo Ahonen piti valmentajille luennon ja käytännön harjoitukset lasten ja nuorten fysiikkaan liittyen. Koulutuksen päätös päivänä ääneen pääsi Suomen Olympiakomitean lajiryhmävastaava Jani Tanskanen, joka valotti suomalaista sulkapalloilua huippu-urheiluyksikön näkökulmasta sekä kertoi vaatimustason nostosta suomalaisessa huippu-urheilussa case-esimerkkinään telinevoimistelu.

Huippuvalmentajakoulutus on edennyt puoleen väliin. Seuraavalla lähijaksolla aiheena on Kausisuunnitelma, missä mennään Suomessa.