Te kysyitte – näin päävalmentaja vastasi

Ask Anu -tempauksessa oli mahdollisuus esittää Sulkapalloliiton päävalmentaja Anu Niemiselle kysymyksiä. Ihan kaikkiin meillä ei ollut mahdollisuutta vastata, mutta tässä tulee vastaukset TOP 16 -kysymyksiin! Kysymysten lähettäjien kesken arvottiin kaksi Tokyo Teamin juomapulloa Anun nimmarilla. Onnetar suosi Claudia Lauttakattoa ja Jalle Nyströmiä – paljon onnea! Otamme teihin henkilökohtaisesti yhteyttä.

Miten valmistaudut otteluun?

Yleensä katson videoita pelaajan tulevasta vastustajasta ja etsin sieltä tiettyjä tapoja, joita vastustajalla on. Jos on selkeitä heikkouksia, yritän löytää ne, mutta myös sellaisia vastustajan suosikkilyöntejä, joita kaikilla on. Jokainen pelaaja tykkää käyttää joitakin tiettyjä lyöntejä, niitä on tärkeä yrittää löytää sieltä. Yleensä käyn näitä asioita sitten pelaajien kanssa läpi ennen ottelua. Juttelemme ennen matsia edessä olevasta pelistä ja luodaan yhdessä pelitaktiikkaa.

Paras -tiukin- ottelu ikinä?

Paras ja samalla ehkä tiukin ottelu oli, kun voitin Pi Hongyanin Tanskan avoimissa. Hyviä matseja on ollut tosi paljon, mutta ehkä sellaiset, jotka on jääneet mieleen, oli tiukka kolmen erän tappio Xie Xinfangia vastaan Singaporessa ja se, kun voitin entisen maailman ykkösen Dai Yunin liigamatsissa.

Minne seuraava pelireissu?

Itse lähden seuravaaksi Minskiin Euroopan kisoihin Suomen joukkueen kanssa. Tokyo Team -pelaajista Kalle lähtee Azerbaijaniin ja Espanjaan. Eetu myöskin Espanjaan ja Airi Mauritiukselle.

Missä suomalaiset pelaajat ovat eniten jäljessä maailmankärjestä/tai euroopankärjestä.
Ja missä on menty suomalaisten pelaajien osalta eniten eteenpäin?

Tietyllä tavalla olemme ehkä eniten jäljessä lyöntien laadussa. Tarkoitan tällä tarkkuutta, vauhtia lyönneissä ja sitä, kuinka hyvin peitettyjä ne lyönnit on. Siinä on iso ero. Toinen osa-alue on sellainen tietty kurinalaisuus pelissä, ettei tee vääriä valintoja. Eteenpäin on menty paljon. Meillä on jokaisella maajoukkuepelaajalla ollut omia tiettyjä kehityskohteita, joissa kaikki on kehittyneet. Sellaisia yhteisiä aiheita kun miettii niin, vaikka me ollaan kurinalaisuudessa jäljessä se on parantunut huomattavasti. Sellainen tietty laatu pelaamisessa, ehkä se on käytännössä sitä, että hyvän ja huonon pelin ero ei ole niin suuri. Pystytään tasaisempiin suorituksiin.

Kysymys rajaviivoista:
Miksi silloin, kun pallo putoaa maahan, viivalla = sisällä, mutta sitten syöttöhetkellä syöttäjän kengät eivät saa osua syöttöruudun viivoihin? Eli syöttöhetkellä jalkojen osalta viivat = out, pallon pudotessa viivat = in.

Säännöt on sellaiset, ei siihen oikein muuta syytä ole. Viivoilla ei saa seistä, kun syöttää.

Sukamuljon nelinpelin syötön” myötä nelinpelin syötöstä on tullut offensiivinen ase. Yonex on tuonnut markkinoille karhean hybriidijänteen mikä ”tehostaa” leikatut lyönnit. Onko peliin tullut (takaisin?) enemmän leikattuja lyöntejä (varsinkin verkkopeliin) vai onko se vain harha?

Kun mailat ja jänteet kehittyvät, se muokkaa peliä ja kehittää sitä. Lyöntejä pystyy lyömään eri tavalla sillä lailla, että pystyy esimerkiksi paljon pienemmällä liikkeellä lyömään lyönnin ja se lähtee kovaa. Puumailalla ei olisi saanut samanlaista vauhtia aikaiseksi. En ole itse tutustunut Yonexin hybridijänteisiin, enkä tietenkään osaa sanoa, että onko leikattujen lyöntien tehostaminen mainoskikka vai pitääkö se paikkansa. Itse en koe, että pelisssä olisi sen enempää leikattuja lyöntejä. Sukamuljon nelinpelisyöttö on sellainen, että hänellä on monta erilaista kikkasyöttöä. Kyllä se tietyllä tavalla on pelin kehittämistä ja varmasti sitä tulevaisuudessa myös matkitaan. Se siis kehittää oikeastaan sitä koko lajia, mutta liittyykö se tähän Yonexin hybridijänteeseen, niin sitä en osaa sanoa.

Jos olisit valinnut ammattilaisuuden jossain muussa lajissa mikä se olisi ollut? 

Mä veikkaan, että se olisi varmasti ollut yksilölaji ja pallopeli. Ehkä tennis olisi sellainen samantyyppinen laji, josta tykkään paljon.

Mikä asia on vaikein opettaa sulkapallossa ja miksi? 

Ehkä enemmän mennään sellaiselle henkiselle puolelle. Paljon enemmän kiinnitetään huomiota ja harjoitellaan niitä lajiasioita, kuin sitä psyykkistä puolta. Sen eteen pitää tehdä aika paljon, mutta on paljon psyykkisiä taitoja, joita pystyy kehittämään. Mulle ainakin tämä on vaikeinta, koska koen, että mulla on siitä vähiten osaamista. Olen käynyt psyykkisen valmennuksen koulutuksen, mutten ole siinä asiantuntija.

Ketä tämän hetkistä sulkapalloilijaa itse ihailet?

Kaikkia maailman huippuja, niitä jotka on lajissa ihan niitä parhaita. On niin hieno katsoa sitä pelaamista, fysiikkaa ja tekniikkaa, kun tietää sen kauhean työmäärän, mikä siinä on pohjalla. Tykkään joistakin pelityyleistä enemmän, mutta kaikkia lajin huippuja ihailen. Sitä osaamista ja taitotasoa millä ne pelaa sulkapalloa. Se on ihan mieletöntä, miten hyviä ne on.

Onko sinulta mahdollista ostaa yksityistunteja junnulle tai valmennatko jossain seurassa maajoukkueen lisäksi?

En tällä hetkellä valmenna missään seurassa maajoukkueen lisäksi ja nyt on niin paljon töitä, etten ehdi yksityistunteja vetää, mutta tykkään itse kyllä valmentaa pienryhmäjuttuja.

Kenellä on suomen kovin mässi?

Ehdottomasti Oskari Larkimolla 😉

Jos Anu Nieminen ja Jarkko Nieminen pelaisivat sulkapalloa, kumpi voittais?

Kun Anu Nieminen ja Jarkko Nieminen pelaavat sulkapalloa, Jarkko saa nolla pistettä.

Millainen on tyypillinen työpäiväsi?

Useimmiten treenit alkaa Rusalla 7.30 Siinä saattaa olla Märskyn treeni ensin 7.30-9. Yhdeksältä siirryn valmentamaan maajoukkuetta ja valmennan heitä klo 11 saakka. Sen jälkeen on yleensä palavereita liitossa, Urheassa, valmentajien tai pelaajien kanssa. Hoidan sähköposteja ja suunnittelen tulevaa toimintaa, kuten valmennuskoulutusta tai kesän ohjelmaa. Sitten haen tytöt päiväkodista ja kun he menevät nukkumaan jatkan töitten tekemistä.

Ikävöitkö pelaaja-aikaa ja jos niin mitä sieltä?

En ihan hirveesti ikävöi, vaikka nautin siitä suunnattomasti, silloin kun pelasin. Kun katson taaksepäin, niin siltä ajalta on lähes pelkästään tosi hyviä muistoja. Suurin ero mikä pelaaja-aikaan on nyt, on vastuu. Silloin, kun pelasin tekeminen oli sillä tavalla yksinkertaisempaa, että suunnitteli ja toteutti vaan sitä omaa juttua ja oli siitä vastuussa. Nyt täytyy punnita asioita ja kantaa vastuuta moneen suuntaan.

Mitkä olivat parhaan olympialaiset, joihin osallistuit ja miksi?

Parhaiten järjestetyt olympialaiset fiilikseltään oli Sydneyssa, mutta Lontoo varmaan oli pelillisesti paras, kun siellä tuli voitto. Ateena oli mulle iso pettymys ja koin Pekingissä, etten pystynyt parhaaseeni.

Onko sinulla valmentajaesikuvia ja jos niin keitä ja miksi he?

Mulla ei ehkä suoranaisesti ole sellaista, jonka voisin nimetä. Luen tosi paljon ja kyselen ja keskustelen valmentajien kanssa. Yritän oppia paljon muiden tavasta tehdä asioita. Sellaiset valmentajat, joilla on hyvät vuorovaikutustaidot ja jotka pystyvät pitämään kurin, mutta samalla saavat luotua innostuneen ilmapiirin, on kaikista mielenkiintoisimpia. Valmentaja luo ilmapiirin ja kulttuurin siihen treeniin. Sen valmentajan arvot näkyy siinä joka päiväisessä tekemisessä ja siinä millä tavalla hän kohtelee ihmisiä. Huomaako kaikki, onko kiinnostunut ihmisistä, miten kohtelee valmennettavia. Ei ole päivästä toiseen erilainen tai kohtele eriarvoisesti. Se on paljon valmentajan omista arvoista kiinni, vaikka niitä ei kaikki valmentajat ainakaan aktiivisesti mieti tai pohdi.