Joakim Oldorff – Unelmoin junioreiden EM-mitalista ja olympialaisista

16-vuotiaalla huipputalentilla Joakim Oldorffilla on kovat tavoitteet.

-Jaksamiseeni vaikuttavat perheen tuki, hyvin nukkuminen sekä syöminen, valmentajat ja treenikaverit, joiden kanssa on mukava olla – ja oma into kehittyä sulkapallon pelaajana, hän kertoo.

Tapion Sulan kasvatti Joakim Oldorff valloittaa kansainvälisiä sulkapallokenttiä häkellyttävällä tahdilla. Seitsemänvuotiaana ensimmäiset kotimaan kisat pelannut Joakim suuntasi ulkomaille varsin aikaisin.

-Pelasin ensimmäistä kertaa ulkomailla yhdeksän vuotiaana Stockholm Openissa. Muistaakseni voitin sekanelinpelin Annin kanssa, mutta kaksinpeleissä jäin lauantaille. Oli tosi hienoa pelata ulkomailla ja seuraavana keväänä lähdinkin Belgiaan, Olveen kisoihin sekä Danish junior openiin, hän aloittaa

-Tähänastisen sulkapallourani paras saavutus on ollut BE Junior Circuitin FZ FORZA Alpes International U19 -kisan voitto. Se tuli pari viikkoa sitten.

Kyseessä oli toinen kansainvälinen U19-luokan voitto Joakim Oldorffille tällä kaudella.

-Mieleen on jäänyt myös se, kun voitimme U13-luokassa Suomen joukkueena Kööpenhaminan joukkueen Danish Junior cupissa. Joukkueessa oli todella hyvä yhteishenki ja tanskalaisen joukkueen voittaminen heidän kotikisassaan oli uskomatonta. Itse voitin vielä kaksinpelin ennakkoasetelmilta kovempaa tanskalaista vastaan, Joakim kertoo.

Miten valmistaudut peliin? Onko sinulla joitakin tiettyjä rutiineja ennen ottelua?

-Ennen minulla ei oikein ollut mitään rutiineja, mutta nyt viime aikoina minulle on kehittynyt muutama. Nykyään esimerkiksi mietin ennen peliä itselleni tärkeitä fokuspointteja, kuten maila ylös, temponmuutokset ja viivytykset lyönneissä. Lisäksi katson vastustajani tulokset eli tutustun siihen, mikä tasoinen hän on.

-Kilpailen ja treenaan aika lailla yhtä mielelläni. Tykkään kisata todella paljon ja lähden niihin aina mielelläni, mutta olen sen verran voitontahtoinen, että haluan myös treenata kunnolla, jotta voin menestyä kisoissa mahdollisimman hyvin. Suurimmat unelmani urheilijana ovat juniori EM-mitali ja olympialaisissa pärjääminen, Joakim kuvaa.

Minkälaiset asiat vaikuttavat siihen, että jaksat hyvin lähteä harjoituksiin ja edistyt hyvin?

-Jaksamiseeni vaikuttavat perheen tuki, hyvin nukkuminen sekä syöminen, valmentajat ja treenikaverit, joiden kanssa on mukava olla – ja oma into kehittyä sulkapallon pelaajana.

-Pleikalla tehtävät keskittymisharjoitukset ovat parhaita – no ei vaan! Lempiharjoituksiani ovat kaikki pelinomaiset harjoitukset, sillä tykkään pelata sulkapalloa, hän kertoo.

-Treenaamisessa parasta on se, kun hyvien treenien jälkeen näkee kisoissa tuloksen, miten on edistynyt pelaajana. Vahvuuksiani kentällä ovat virheettömyys, monipuoliset lyönnit sekä pelikunto.

Joakim itse kertoo ihailevansa urheilijoita, jotka pelaavat rehdisti, mutta samalla myös voitosta. Joakim on alle 19-vuotiaiden maailmanlistalla sijalla 25 ja saman listan eurooppalaisia tarkastellessa sijalla kahdeksan.

Mikä huippu-urheilijan arjessa on parasta ja mikä haastavinta?

-Parasta on, kun näkee oman kehityksen sulkapallon pelaajana. Huippu-urheilussa on paljonkin haasteita, mutta nautin tästä niin paljon, etten koe niitä ikävällä tavalla haasteiksi, hän toteaa.

Nimeä valmentaja, joka on vaikuttanut kasvuusi urheilijana kaikkein eniten. Miksi?

– Lasse Lindelöf on ollut minulle pitkään henkisesti ja taidollisesti tärkeä valmentaja. Lasselta olen oppinut paljon taktisia sekä taidollisia asioita. Lassen kanssa olemme tehneet myös kaksi todella onnistunutta ulkomaan kisareissua viimeisen vuoden aikana. Tällä hetkellä minulla on todella hyvät kuviot Anu Niemisen ja Joonas Lepistön kanssa. Anulta olen oppinut määrätietoisuutta sekä ammattimaisuutta ja Joonakselta monta teknistä asiaa.

-Olen oppinut viimeisen puolenvuoden aikana sen, miten paljon auttaa, kun ennen treeniä asettaa itselleen kyseiseen treeniin tavoitteen. Sen ei tarvitse olla mikään iso, mutta treenin aikana ei tule sellaisia hetkiä, ettei tietäisi mitä tehdä, kun on se oma tavoite taustalla, Joakim selvittää.

Tätä nykyä 16-vuotias Oldorff elää sulkapallon täyteistä elämää. Hän treenaa 13 kertaa viikossa ja syö monipuolisesti sekä säännöllisesti.

-Herkut ovat paheeni! Pätkis on lempi karkkini, hän nauraa.

Pelaajien onnistumista mitataan usein vain kisamenestyksellä. Millaisista asioista itse huomaat, että olet kehittynyt?

-Fysiikassa kehittymisen huomaa ihan siitä, että painot nousevat helpommin kuin ennen tai joku liikesarja tuntuu helpommalta. Lajissa kehittymisen näkee katsomalla omia pelejä, mutta valmentajien palaute on todella tärkeä, Joakim kertoo.

Sulkapalloilijan kannattaa Joakimin mielestä kehittää lajin lisäksi kuntoa, räjähtävyyttä, liikkuvuutta, kehonhallintaa sekä voimaa.

-Lempi treeniliikkeeni on askelkyykky ja sen eri versiot. Itsellä treenimotivaatio säilyy, sillä haluan menestyä ja se kannustaa treenaamaan. Vastapainoksi tärkeimmät hyvinvointiini vaikuttavat asiat ovat lepo, kaverit ja perhe.

Silloin, kun Joakimilla on aikaa rentoutua, hän katselee elokuvia tai pelaa pleikkaa.

-Tykkään myös pelata jalkapalloa ja olla kavereiden kanssa.

Kuvaile itseäsi kolmella sanalla.

-Olen kilpailuhenkinen, rento ja reilu.

Nimeä yksi henkilö tai taho, jota seuraat somessa ja kerro miksi.

-Seuraan Séan Garnieria, joka tekee jalkapallotemppuja. Seuraan häntä, koska hän on todella taitava ja vaikuttaa hyvältä sekä empaattiselta tyypiltä.

Seuraa Joakimia:

Snapchat/IG-tili: joakim145 / @joakimoldorff