Huippuvalmentajakoulutus jatkui Tanskan maajoukkueen tekniikkavalmentajan ohjaksissa

Huippuvalmentajakoulutuksella on kolme päätavoitetta: Valmentajan oma kehittyminen, suomalaisen valmennuslinjan rakentaminen yhdessä sekä seuran pelaajan polun rakentaminen valmentajan omassa seurassa.

Toinen lähijakso Rajakylässä toi paikalle kansainvälistä huippuosaamista, kun Tanskan maajoukkueen tekniikkavalmentaja Lian Ying Zhang otti kurssilaiset haltuun.

-Minulla on ollut mielestäni aika hyvä ja ehjä rakennelma lajin tekniikasta mielessäni. Ei sitä nyt tarvitse romukoppaan heittää, mutta Zhangin lähestymiskulma pienen lyöntiliikkeen ja rentouden kautta oli virkistävän erilainen. Jälleen pakotti miettimään uusiksi, mikä lyönnissä on olennaista. Tätä täytyy nyt lähteä kokeilemaan pelaajien kanssa, miten noita juttuja saa parhaiten vietyä käytäntöön eri tasoisilla pelaajilla, Savon Sulan juniori- ja harrastepäällikkö Antti Rajasärkkä kertoi.

-Kokonaisuutena erittäin onnistuneen koulutuksen merkki, kun omat ajatusmallit joutuu haastamaan ja rakentamaan uusiksi! Hän jatkoi.

-Itselle ehkä jäi mielikuva siitä, että hän painotti syvien lihasten merkitystä mahdollisimman pienen, nopean ja optimoidun liikkeen kautta voimantuottamisessa. Ei ehkä pointtina, että liikkeen täytyy aina olla pieni, mutta siihen täytyy liikkeen ekonomian näkökulmasta pyrkiä, Badminton Unitedin nuorisopäällikkö Lauri Nuorteva mietti.

-Viikonloppu huippuvalmentaja Zhangin kanssa oli hyvin antoisa. Tekniikan opettamisen kohdalla se yksityiskohtaisuus ja tarkkuus, mitä opettajamme toteutti oli tärkeä anti, johon jatkossa tulee kiinnittämään paljon huomiota. Pidin todella paljon käden rennon, mutta terävän lyöntiliikkeen ja muun kehon toiminnan yhteyden painottamisesta. Viikonlopun aikana kuulin aika monta kertaa sanat ”timing” ja ”connection”, joita valmentajamme piti teknisesti hyvän lyöntisuorituksen perusteina. Koulutus tarjosi paljon uusia näkökulmia ja eväitä sulkapallon opettamiseen, Mansen Sulan puheenjohtaja ja paramaajoukkueen päävalmentaja Pekka Rantanen kertoi.

-Reilun viikon ajan olemme nyt treeniryhmissä ehtineet kokeilemaan Zhangin opettamia asioita, joista on ollut selvää hyötyä, mutta ne on tuottaneet välillä myös turhautumista, kun lyöntitekniikan kokonaisuutta on lähdetty muuttamaan. Ilman muuta monia viikonlopun koulutuksen asioita harjoitellaan paljon lisää, jonka jälkeen on mahdollista arvioida, että miten Zhangin opettamat asiat ovat toimineet käytännön kenttäharjoittelussa ja miten ne ovat muuttaneet omaa sulkapallon, erityisesti lyöntiteknistä, valmentamista ja opettamista, hän päättää.

Huippuvalmentajakoulutus kestää puolitoista vuotta ja siinä on kuusi lähijaksoa. Koulutuksessa käytetään niin kotimaisia kuin myös kansainvälisiä huippuosaajia. Lisäksi osallistujat saavat etätehtäviä, joita tehdään koulutusviikonloppujen välillä. Sulkapalloliitto on tiiviisti kurssilaisten tukena kehittämässä niin valmentajan valmennusosaamista kuin myös seuran pelaajan polkua. Tarkoituksena on kattaa mahdollisimman suuri osa suomalaista sulkapalloa, jotta koulutuksessa opitut asiat leviäisivät mahdollisimman laajalle alueelle.

Mukana 20 valmentajaa yhteensä 17 seurasta.

Kurssilaiset:

Jukka Rantanen, Clear

Mikko Blomqvist, ParBa

Timo Alho, WilSu

Iivari Ikonen, Smash

Kyösti Vatanen, Klaki

Janne Laakso, TU

Antti Rajasärkkä, SaSu

Pekka Rantanen, Mansen Sulka

Sami Parikka, ESB

Teemu Ekola, Sulkaset

Pekka Sarasjärvi, PuiU

Kasperi Salo, BadU

Harri Räikkönen, PoPy

Lasse Lindelöf, TS

Babu Emran, Jeppis

Christoffer Andersson, SSB

Eetu Heino, ParBa

Iikka Heino, ParBa

Lauri Nuorteva, BadU

Ilari Nurmela, Jyss