Tanskan leiri toi harjoitteluun uutta kulmaa

Päävalmentaja Anu Nieminen matkasi Tokyo Team -pelaajien Eetu Heinon ja Kalle Koljosen sekä maajoukkuepelaaja Iikka Heinon kanssa Tanskaan leirille, jonka tarkoituksena oli saada erilaista treeniä ja uusia vastustajia.

Anu Nieminen huokaa syvään, kun häneltä kysyy nostattiko Tanskan reissu pelaajien kanssa nostalgisia fiiliksiä. Nieminen asui aktiiviuransa aikana ja jälkeen toista vuosikymmentä Tanskassa ja pyöritti siellä omaa valmennuskeskusta. Hän toimi myös Lillerödin junioreiden päävalmentajana ja aikuisten ykkös- ja kakkosjoukkueen valmentajana.

-Tanskaan palaaminen on aina hienoa. Tykkään puhua sulkapallosta ja valmennuksesta. Tanskassa on niin paljon tuttuja valmentajia, että kiinnostavia keskusteluja syntyy tämän tästä. Halusin viedä pelaajat sinne leirille juuri sen tekemisen tason takia. Kaikki on erinomaista; valmennus, harjoittelu, sparraus, fiidaus, lista on loputon.

-Ajattelin, että muutaman päivän leiri toisi meidän pelaajille uutta fiilistä tähän Valmennuskeskuksen arkeen. Erilaista treeniä ja uusia vastustajia. Se on sitä samaa valmentajallekin. Uusia ideoita voi imeä omaan valmentajuuteen ja tuoda osaksi tätä meidän lajikulttuuria täällä Suomessa.

Anu Nieminen toivoo, että vastaavia leirejä voitaisiin toteuttaa useammin, mutta ihan ongelmaton yhtälö ei ole.

-Mun mielestä olisi kiva, että pystyttäisiin tekemään tällaista enemmän, mutta siihen vaikuttaa monet asiat. Pelaajien kilpailukalenterit etupäässä. On vaikea löytää monelle pelaajalle yhtä aikaa sopivaa vapaata hetkeä, kun heillä on kaikilla kisat ja liigapelit ulkomailla. Lisäksi on tärkeää, että pystyy kisojen välissä olemaan kotona, omissa ympyröissä ja harjoitella rauhassa omien valmentajien kanssa. Toinen näkökulma on raha, tuollainen reissu kaikkineen ei ole ihan halpa.

Anun mielestä Tanskan leirin anti näkyi pelaajissa, kun he palasivat harjoittelemaan Ruskeasuon urheiluhallilla toimivaan Sulkapallon Valmennuskeskukseen.

-Sellkeä ero oli siinä intensiteetissä, jolla treenataan. Olen yrittänyt tuoda sitä kulttuuria meidän tekemiseen, varsinkin fiidaamiseen. Haluaisin, että se olisi parempilaatuista ja, että ajatuksena olisi koko ajan se, että fiidaamalla loistavasti autetaan kaveria ja kannustetaan siihen laadukkaaseen treenaamiseen joka päivä. Siinä tapahtui leirin jälkeen selkeä nytkähdys eteenpäin.

Virolainen huippupelaaja Raul Must on tuttu näky Valmennuskeskuksessa.

-Ulkomaiset sparrarit ovat tärkeitä Valmennuskeskustoiminnan ja pelaajien kehittymisen kannalta. Finnish Openin yhteydessä meille on tulossa Luca Wraber ja Rasmus Messerschmidt treenaamaan meidän kanssa. Tässä asiassa toivoisin, että Valmennuskeskuksen pelaajat olisivat aktiivisempia. Heillä on kaikkein parhaat kontaktit muiden maiden pelaajiin, koska he tapaavat koko ajan kisoissa ja liigamatseissa. Pelaajat voisivat ottaa enemmän roolia sparrareiden saamiseksi Suomeen, hän toivoo.

Kalle Koljonen toteaa, että vaikka esimerkiksi Raul Must on tuttu kaveri, tuo hänen saapumisensa treeneihin aina jotakin uutta.

-Kun treenaa vuosi toisensa jälkeen samojen kavereiden kanssa, niin se alkaa joskus tuntua puurtamiselta. Tanskan leiri oli tästä hyvä esimerkki, muutama päivä jossain muualla uusien treenikavereiden ja valmentajien kanssa toi freshiä fiilistä tekemiseen. Suomeen sai tuotua uusia asioita. Olennaisimmin treenaaminen Tanskassa erosi siten, että sparraus oli intensiivisempää. Siellä panostetaan siihen paljon enemmän, Kalle kertoo.

Eetu Heino nyökyttelee vieressä.

-Reissu oli kivaa vaihtelua, mutta heidän fiidaaminen teki kyllä vaikutuksen. He eivät tee virheitä siinä, haluavat hoitaa sen mahdollisimman hyvin. Sain siitä virtaa omaan harjoitteluun. En oikeastaan koskaan jää treenaamaan liigamatsien yhteydessä ulkomaille, vaikka se kai periaatteessa olisi mahdollista. Tämä oli niin eri tilanne, kun olimme kolmestaan ja meillä oli mukana oma valmentaja. Jotenkin tuntuu, että kun lennät pelaamaan vaan ne liigapelit, niin sen paikallisen seura arkirutiiniin on aika vaikea päästä mukaan. Siksi kai sitä ei oikein tule tehtyäkään, vaikka varmasti se voisi pitkällä tähtäimellä olla hyödyllistä.

Iikka Heino asui kahdeksan kuukautta Tanskassa, kotiinpaluusta on vierähtänyt reilu puolivuotta.

-Palasin Holbækiin Centre of Excellencen keskukseen nyt ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun palasin Suomeen ja olihan se tosi jännä fiilis. Silloin, kun lähdin sieltä kuvittelin, että käyn siellä vähintään kerran kuussa Suomesta käsin, mutta se ei kyllä ole aikataulullisesti ollut mahdollista.

-Tanskassa nuoretkin pelaajat käsittelevät mailaa tosi hyvin. Se on kyllä upeaa. Vaihtelu tekee omaan arkeen aika paljon, oli ihan eri fiilis palata tänne takaisin, hän miettii.

Leiriviikkoon sisältyi muun muassa treenejä Skovshovedin Pk Rhoden johdolla. Ohjelmassa oli mm. nopeus, 1v1 harjoitukset, 2v1 puolustus ja kuntopiiri. Erityisesti koko porukka nautti treeneistä Tanskan maajoukkueen tekniikkavalmentaja Lian Ying Zhangin johdolla.

-Herra kyllä osaa hommansa loistavasti. Hän on tehnyt töitä mm. Poul-Erik Høyerin, Peter Rasmussenin, Peter Gaden, Mathias Boen, Carsten Mogensenin, Camilla Martinin, Viktor Axelsenin kanssa. On pitkään ollut todella tärkeä osa tanskalaista sulkapallomenestystä, Iikka Heino päättää.